2 minuter om det senaste inom Oracle Database

Det händer mycket runt Oracles databaser, version 19c släpptes den 25e april 2019 och vi väntar med spänning på 20c som kommer under året (Oracle delar ju som bekant aldrig releasedatum).

I 19c har Multitenant-tekniken utvecklats vidare när det gäller prestanda och optimering. Några värdefulla nyheter i 19c:

– Man får ha upp till 3 PDB databaser per CDB utan extra kostnad på licenser, jämfört med tidigare, då relationen var 1-1.
Automatic Indexing. Detta innebär att databasen själv kan bygga och underhålla index för att uppnå bättre prestanda. SQL statements kan bli satta i karantän om de inte möter vissa prestanda krav. 

I 19c kan statistik samlas in-real-time vilket reducerar den schemalagda statistikinsamlingen. Det går också bra att köra Oracle i Docker.

Release 20c , som är en ”short term support release”, innehåller flera intressanta nyheter:

– Det finns stöd för Blockchain tabeller, SQL macro som är en förenkling av att nyttja ”table functions” och ”stored procedures”.
– Det kommer också ett Python Machine Learning Interface. Stöd för R och SQL finns redan.

Utöver det finns det 100+ förbättringar, vill du veta mer om dessa eller diskutera era DBA miljöer, så hör av till oss !